Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Tutorial

Hukum Memakai Wangian Bagi Wanita

Assalamualaikum ^^


Nampak apa benda kat atas tu ? Haritu kawan aku ada cerita pasal pakai minyak wangi ni haram , aku balik dari sekolah terus search dekat internet , bila aku baca baru aku tau haram ke halal , nak tau lebih lanjut ? Baca bawah ni ::

1. Waktu wajib wanita memakai wangian-wangian.

Hukum memakai wangian adalah wajib bagi wanita, iaitu ketika suami ada di rumah, khususnya ketika hendak melayan suami di waktu malam, hendaklah mereka terlebih dahulu memakai wangi-wangian dan jika selain daripada tujuan tersebut maka tidak diwajibkan.

Nabi bersabda, maksudnya:
'Sebaik-baik wanita(isteri) ialah jika kamu (suami) memandang kepadanya sentiasa menyenagkan hati kamu '

( An-Nasa’ie dari Abu Hurairah)

Maksud menyenangkan hati ialah dalam semua segi. Dari segi akhlak, wajah dan dirinya sentiasa berhias dan bersolek, sentiasa berbau wangi di rumah dan di hadapan suami, semuanya termasuk perkara yang boleh menyenagkan suami. Tetapi untuk keluar rumah, wanita dilarang bahkan haram bersolek dan mengenakan bau-bauan.

Sebagaimana tersebut dalam kitab Muhimmah bahawa para wanita wajib berhias dan mengenakan wangian untuk suami tidak ada di rumah dan ketika hendak keluar rumah.

2. Waktu sunat memakai wangian.

- Ketika berada di dalam rumah, lebih-lebih lagi ketika berhadapan dengan suami.

- Ketika hendak sembahyang dan beribadah di dalam rumah bukan di masjid. Kalau hendak ke masjid maka terdapat hadis yang melarang wanita memakai wangian.

- Ketika menyambut tetaamu wanita, maka sunat memakai wangian kerana jika berkeadaan busuk kemungkinan boleh menyakiti perasaan tetamu.

Terdapat sabda nabi yang menjelaskan bahawa wanita juga digalakkan memakai wangian, tetapi tidak diwaktu yang dilarang.

Sabda nabi S.A.W : “ Wangian lelaki ialah yang jelas baunya dan tersembunyi warnanya. Sementara wangian wanita ialah yang jelas warnanya dan tersembunyi baunya.”

3. Waktu makruh wanita memakai wangian.

Hukum berwangi-wangian ketika puasa adalah makruh. Ini telah disepakati oleh ulamak dan terdapat penjelasan di dalam bab puasa. Kenyataan ini dipegang oleh Imam Syafie dan Qaliyubi bahawa makruh memakai wangian ketika puasa.

4. Waktu haram wanita memakai minyak wangi.

Diharam bagi wanita memakai wangian iaitu ketika keluar rumah, dihadapan lelaki bukan mahram, tujuan memikat lelaki dan ketika ke masjid untuk sembahyang berjemaah. Sebagaimana sabda nabi S.A.W : “ Seorang wanita apabila memakai bauan,kkemudian keluar melalui di hadapan orang ramai dalam suatu majlis yang ada lelaki bukan mahram denganya, maka wanita tersebut dikira seperti orang yang melakukan zina"

Lebih lanjut , korang cari la sendiri kat internet yurp :)TERIMA KASIH KERANA SUDI BACA ENTRY KITA :*

0 comments to zeeQa: